Hem : Tekniska termer : Definition av lösenord

Lösenord

Ett lösenord är en numerisk sekvens som används för att autentisera en användare på dator eller elektronisk enhet. Termen används ibland synonymt med "Lösenord, "men tekniskt sett innehåller ett lösenord bara siffror.

Säkerheten för ett numeriskt lösenord är proportionellt mot hur många siffror det innehåller. Eftersom det finns tio möjliga värden för varje siffra (0-9) är antalet möjliga koder lika med tio gånger antalet siffror. Till exempel kan ett fyrsiffrigt lösenord ha 104 eller 10,000 1,000,000 olika kombinationer. Ett sexsiffrigt lösenord kan ha XNUMX XNUMX XNUMX olika kombinationer.

Lösenord ger snabb och enkel autentisering och används ofta på enheter som har ett numeriskt tangentbord gränssnitt, såsom bankomater, elektroniska kassaskåp och säkerhetssystemets kontrollpaneler. När det gäller bankomater och andra system som kräver ett personligt identifieringsnummer (PIN) kan din PIN-kod dubbla som ditt lösenord.

Eftersom lösenord endast innehåller heltal, de är naturligtvis mindre säkra än lösenord eller lösenfraser. Därför tillåter enheter som tillhandahåller lösenordsautentisering ofta åtkomst efter ett visst antal misslyckade inloggningsförsök. Till exempel om du lösenordskyddar din smartphone och ange fel lösenord flera gånger, du kan behöva vänta flera minuter innan du kan försöka logga in igen.

TechLib - Tech Lib Computer Dictionary

Denna sida innehåller en teknisk definition av lösenord. Det förklarar i dataterminologi vad lösenord betyder och är ett av många tekniska termer i TechLib-ordlistan.

Alla definitioner på TechLib-webbplatsen är skrivna för att vara tekniskt korrekta men också lätta att förstå. Om du tycker att denna lösenordsdefinition är till hjälp kan du referera till den med citatlänkarna ovan.