PCI Express
Först kom PCIoch sedan PCI-X, sedan PCI Express. PCI Express kan förkortas som PCIe eller, mindre vanligt och mer förvirrande, PCX. Till skillnad från tidigare PCI-standarder använder PCI Express inte en parallell Bussen struktur, men är istället ett nätverk av seriella anslutningar som styrs av ett nav på datorns moderkort. Detta gör att PCI Express-kort kan köras betydligt snabbare än tidigare PCI-kort.
Eftersom PCI Express-gränssnittet är en seriell anslutning har den inte en hastighet uppmätt i Megahertz, som PCI eller PCI-X. Istället mäts dess prestanda i datahastighetshastigheter, som är flera gånger snabbare än PCI-X. Dessutom finns PCI Express i x1-, x4-, x8- och x16-implementeringar, vilket ökar bandbredd med motsvarande belopp. Större implementeringar kräver dock längre PCI Express-platser. Till exempel är en x4-kortplats större än en x1-kortplats och en x16-kortplats är större än en x8-kortplats. Ett PCI Express-kort kan sättas in i alla kortplatser som är tillräckligt stora för det. Till exempel kan ett x8-kort sättas in i en x16-kortplats, men inte en x1- eller x4-kortplats.
Eftersom PCI Express-anslutningar kan stödja så snabbt dataöverföringshastigheter, de kan användas för att ansluta höghastighetsenheter som Gigabit ethernet kort och high-end grafikkort. Av denna anledning förväntas PCI Express ersätta både PCI och AGP anslutningar. Lyckligtvis var PCI Express utformad för att vara bakåtkompatibel med både PCI-hårdvara och programvara. För att kunna använda ett PCI Express-kort måste din dator dock ha minst en tillgänglig PCI Express-kortplats.