Uppdateringsfrekvens
Datorskärmar har ofta en "maximal uppdateringsfrekvens" som anges i sina tekniska specifikationer. Detta antal, mätt i hertz (Hz), avgör hur många gånger skärmen ritas om varje sekund. Typiska uppdateringsfrekvenser för CRT bildskärmar inkluderar 60, 75 och 85 Hz. Vissa skärmar stöder uppdateringsfrekvenser på över 100 Hz.
Ju högre uppdateringsfrekvens, desto mindre bildflimmer märker du på skärmen. Vanligtvis ger en uppdateringsfrekvens på mindre än 60 Hz en märkbar flimmer, vilket betyder att du kan se att skärmen ritas om istället för att se en konstant bild. Om uppdateringsfrekvensen är för långsam kan det här flimret vara hårt för dina ögon och kan få dem att tröttna snabbt. Som att sitta vid en dator i flera timmar inte var tillräckligt svårt!
För att undvika flimmer bör du ställa in din bildskärm så att den använder maximal uppdateringsfrekvens. Den här inställningen finns i bildskärmens kontrollpanel i Windows och visar systeminställningarna i Mac OS X. Även om 60 Hz anses vara en bra uppdateringsfrekvens, kommer vissa att tycka att 85 Hz är betydligt bättre.
Den maximala uppdateringsfrekvensen bestäms av tre faktorer: 1) Den hastighet som ditt grafikkort stöder, 2) den hastighet som din bildskärm stöder och 3) upplösning din bildskärm är inställd på. Lägre upplösningar (dvs. 800x600) stöder vanligtvis högre uppdateringsfrekvenser än högre upplösningar (dvs. 1600x1200).
Om du har en LCD övervaka, kanske du inte kan justera uppdateringsfrekvensen. Detta beror på att de flesta LCD-skärmar har en standard uppdateringsfrekvens som ligger långt över "flimmer" -punkten. LCD-skärmar producerar mindre flimmer än CRT-skärmar eftersom pixlar på en LCD-skärm lyser längre än CRT-skärmar innan de märkbart bleknar.