Hem : Bits och Bytes : UTF-definition

UTF

Står för "Unicode Transformationsformat. "UTF avser flera typer av Unicode teckenkodningar, inklusive UTF-7, UTF-8, UTF-16 och UTF-32.

  1. UTF-7 - använder 7 bitar för varje karaktär. Det var designat för att representera ASCII tecken i e-mail meddelanden som kräver Unicode-kodning.
  2. UTF-8 - den mest populära typen av Unicode-kodning. Den använder en bitgrupp för engelska engelska bokstäver och symboler, två byte för ytterligare latinska och Mellanöstern tecken och tre byte för asiatiska tecken. Ytterligare tecken kan representeras med fyra byte. UTF-8 är bakåtkompatibel med ASCII, eftersom de första 128 tecknen är mappade till samma värden.
  3. UTF-16 - en förlängning av Unicode-kodningen "UCS-2", som använder två byte för att representera 65,536 16 tecken. UTF-XNUMX stöder dock också fyra byte för ytterligare tecken upp till en miljon.
  4. UTF-32 - en kodning med flera bitar som representerar varje tecken med 4 byte.

Mest text in dokument och webbsidor kodas med hjälp av en av UTF-kodningarna ovan. Många ordbehandling program låter dig inte visa teckenkodning av öppna dokument, även om vissa visar kodningen längst ner i dokumentfönstret eller inom filegenskaperna. Om du vill se vilken typ av teckenkodning som används av en webbsida kan du välja Visa → Visa källa för att se html på sidan. Teckenkodningen, om den är definierad, kommer att finnas i rubriksektionen, nära toppen av HTML. En sida som använder UTF-8-kodning kan innehålla ett av följande textavsnitt nedan, beroende på HTML-version.

XHTML: <meta http-equiv = "Content-Type" content = "text / html; charset = utf-8" />
HTML 5: <meta charset = "UTF-8">

TechLib - Tech Lib Computer Dictionary

Denna sida innehåller en teknisk definition av UTF. Det förklarar i dataterminologi vad UTF betyder och är ett av många datortermer i TechLib-ordlistan.

Alla definitioner på TechLib-webbplatsen är skrivna för att vara tekniskt korrekta men också lätta att förstå. Om du tycker att denna UTF-definition är till hjälp kan du referera till den med citatlänkarna ovan.