KAN
Står för "Campus Area Network." En CAN är en nät som täcker ett utbildnings- eller företagscampus. Exempel är grundskolor, universitetsområden och företagsbyggnader.
Ett campusnätverk är större än ett lokalt nätverk LAN eftersom det kan spänna över flera byggnader inom ett visst område. De flesta CAN-enheter består av flera LAN som är anslutna via switchar och routrar som tillsammans skapar ett enda nätverk. De fungerar på samma sätt som LAN, genom att användare med tillgång till nätverket (trådbunden or trådlös) kan kommunicera direkt med andra system inom nätverket.
De två främsta fördelarna med en CAN är säkerhet och hastighet.
säkerhet
Till skillnad från ett brett nätverk (WAN) hanteras och underhålls en CAN av en enda enhet, såsom campus IT team. Nätverksadministratörerna kan övervaka, tillåta och begränsa åtkomsten till nätverket. brandväggar placeras vanligtvis mellan CAN och Internet för att skydda nätverket från obehörig åtkomst. En brandvägg eller proxyserver kan också användas för att begränsa webbplatserna eller Internetportar användare kan komma åt.
Fart
Eftersom kommunikation inom en CAN sker över ett lokalt nätverk, dataöverföringshastigheter mellan system inom nätverket är ofta högre än vanliga internethastigheter. Detta gör det enkelt att dela stora filer med andra användare i nätverket. Det kan till exempel ta flera timmar att ladda upp en lång video till en kollega via Internet, men överföringen kan bara ta några minuter över en CAN.
OBS: CAN kan också stå för "Corporate Area Network" eller "Controller Area Network."