Hem : Tekniska termer : Definition av klockcykel

Klockcykel

En klockcykel, eller helt enkelt en "cykel", är en enda elektronisk puls av a CPU. Under varje cykel kan en CPU utföra en grundläggande operation som att hämta en instruktion, komma åt minne eller skriva data. Eftersom endast enkla kommandon kan utföras under varje cykel, mest CPU processer kräver flera klockcykler.

I fysik, frekvens av en signal bestäms av cykler per sekund, eller "hertz". På samma sätt kan frekvensen av a Processorn mäts i klockcykler per sekund. Eftersom moderna processorer kan genomföra miljontals klockcykler varje sekund mäts processorns hastigheter ofta in megahertz or gigahertz.

Frekvens för en processor är också känd som processorns klockfrekvens. Även om klockhastigheten är viktig för att bestämma processorns totala prestanda är det inte den enda faktorn. Eftersom processorer har olika instruktionsuppsättningar kan de skilja sig i antalet cykler som behövs för att slutföra varje instruktion, eller CPI (cykler per instruktion). Därför kan vissa processorer prestera snabbare än andra, även med lägre klockhastigheter.

TechLib - Tech Lib Computer Dictionary

Denna sida innehåller en teknisk definition av Clock Cycle. Det förklarar i dataterminologi vad Clock Cycle betyder och är ett av många tekniska termer i TechLib-ordlistan.

Alla definitioner på TechLib-webbplatsen är skrivna för att vara tekniskt korrekta men också lätta att förstå. Om du tycker att denna Clock Cycle-definition är till hjälp kan du referera till den med citatlänkarna ovan.