Hem : Tekniska termer : Frekvensdefinition

Frekvens

Frekvens mäter hur många gånger något inträffar på en viss tid. Till exempel, om någon besöker mataffären två gånger i veckan, är hennes shoppingfrekvens 2 besök per vecka. Medan frekvensen kan användas för att mäta hastigheten för varje åtgärd, används den i tekniska applikationer vanligtvis för att mäta våghastigheter eller processhastighet. Dessa frekvenser uppträder ofta flera gånger per sekund och mäts därför i hertz (Hz) eller relaterade måttenheter, t.ex. megahertz or gigahertz.

Våghastigheter

Frekvens kan användas för att mäta våghastigheten, såsom ljudvågor, radiovågor och ljusvågor. Ljudvågor har en frekvens på ungefär 20 Hz till 20,000 20 Hz (XNUMX kilohertz). Därför har de ljud du hör vågor som uppstår var som helst från 20 till 20,000 XNUMX gånger per sekund. Lägre frekvenser ger låga ljud och kallas basfrekvenser. Högre frekvenser ger höga ljud och kallas diskantfrekvenser.

Ljudvågor är kompressionsvågor som faktiskt flyttar små mängder luftpartiklar. Andra vågor, såsom radiovågor och ljusvågor, kräver inte att luftpartiklar rör sig. Dessa vågor är en del av det elektromagnetiska spektrumet och har i allmänhet mycket högre frekvenser än ljudvågor. Till exempel mäts de flesta radiovågor i megahertz (1,000,000 1,000,000,000 400 hertz) eller gigahertz (XNUMX XNUMX XNUMX XNUMX hertz). Synligt ljus har en frekvens på cirka XNUMX terahertz till 780 terahertz.

Bearbetar hastighet

I datorvärlden används ofta frekvensen för att mäta bearbetningshastigheten. Till exempel, klockfrekvens, mäter hur många cykler a Processorn kan slutföras på en sekund. Om en dator har en 3.2 GHz-processor kan den klara 3,200,000,000 XNUMX XNUMX XNUMX cykler per sekund. FLOPS, som används för att mäta flytpunkt prestanda, är också en frekvensbaserad beräkning (operationer per sekund). Slutligen kan datorhastigheten också definieras i MIPS, som mäter instruktioner per sekund.

TechLib - Tech Lib Computer Dictionary

Denna sida innehåller en teknisk definition av frekvens. Det förklarar i dataterminologi vad frekvens betyder och är ett av många tekniska termer i TechLib-ordlistan.

Alla definitioner på TechLib-webbplatsen är skrivna för att vara tekniskt korrekta men också lätta att förstå. Om du tycker att denna frekvensdefinition är till hjälp kan du referera till den med citatlänkarna ovan.