Grid Computing
Grid computing (även kallad "distribution computing") är en samling av datorer arbeta tillsammans för att utföra olika uppgifter. Det fördelar arbetsbelastningen över flera system, så att datorer kan bidra med sina individuella resurser till ett gemensamt mål.
Ett datanät liknar ett kluster, men varje system (eller nod) på ett nät har sin egen resurshanterare. I ett kluster hanteras resurserna centralt, vanligtvis av ett enda system. Dessutom finns kluster vanligtvis i ett enda fysiskt utrymme (som t.ex. LAN), medan nätbaserad databehandling ofta innehåller system på flera olika platser (t.ex. WAN).
För att system i ett datanät ska kunna fungera tillsammans måste de vara fysiskt anslutna (över en nät eller Internet) och kör programvara som gör att de kan kommunicera. Programvaran som används i nätbaserad databehandling kallas middleware eftersom den översätter informationen från ett system till ett annat till ett igenkännbart format. Detta gör att data som beräknas av en nod inom nätet kan lagras eller bearbetas av ett annat system på nätet.
Grid computing har många olika vetenskapliga tillämpningar. Till exempel används den för att modellera förändringarna i molekylära strukturer, analysera hjärnans beteende och beräkna komplexa fysikmodeller. Det används också för att utföra väder- och ekonomiska simuleringar. Vissa företag använder också nätberäkning för att bearbeta interna data och tillhandahålla tjänster via Internet. Cloud computingtill exempel anses vara en delmängd av nätberäkning.