HDR
Står för "High Dynamic Range." HDR är en teknik som förbättrar utbudet av färg och kontrast i en digital bild. Den kan användas för både foton och videor, även om implementeringarna är olika.
HDR fotografi
Ett HDR-foto skapas för att fånga flera bilder med olika exponeringar samtidigt. Istället för att ta ett enstaka foto tar kameran tre eller flera bilder i snabb följd med olika exponeringsvärden. Till exempel, a digitalkamera kan ta ett foto med -1 exponeringsinställning, ett med standard (automatisk) exponering och ett med + 1 exponeringsinställning. Kameran (eller smartphone) kombinerar sedan bilderna för att skapa en enda bild.
HDR-bildbehandling är användbart när du tar bilder av scener med hög kontrast. Om du till exempel står framför fönstret under en solig dag kan bakgrundsbelysningen orsaka att den automatiska exponeringen blir för låg, vilket gör att ditt ansikte verkar mörkt. Om du justerar exponeringen för att göra ditt ansikte ljusare blir fönstret för ljust - eventuellt helt vitt. Genom att kombinera flera exponeringar kan dessa nivåer medelvärdesberäknas, så att ditt ansikte blir synligt på fotot medan du inte överexponerar ljuset bakom dig.
Många digitalkameror och smartphones, till exempel iPhone, har ett HDR-alternativ. Du kan ofta välja mellan tre olika HDR-inställningar - AV, PÅ eller Auto, som bara tar ett HDR-foto i situationer med hög kontrast. De flesta kameror tar också ett vanligt foto samtidigt, så du kan välja mellan HDR eller vanligt foto för varje HDR-bild som tas.
HDR Video
HDR-video spelas in på ett liknande sätt som ett HDR-foto. Varje scen spelas in med olika exponeringar (eller olika ISO-inställningar) samtidigt. Dessa scener blandas för att skapa en enda inspelning. Detta resulterar vanligtvis i en ljusare video, men det kan också skapa en gråaktig effekt som kan se orealistisk ut. Av denna anledning modifieras HDR-inspelningar ofta i efterproduktionen innan de publiceras.
För att visa HDR-video korrekt, har utmatningsanordning (t.ex. en TV eller dator bildskärm) måste också stödja HDR. En HDR-kompatibel TV måste till exempel stödja vissa videoutgångsstandarder. Dessa inkluderar 10-bitars färg och minst 90% av DCI-P3-färgutrymmet, ett intervall på RGB färger definierade av den amerikanska filmindustrin. En HDR-skärm måste också stödja specifika HDR-format, till exempel HDR10, Dolby Vision och Hybrid Log Gamma (HLG). De flesta HDR-tv stöder alla dessa standarder och kan uppdateras med firmware uppdateringar som kan vara ner från internet.