Förtest
Innan företag släpper ut produkter till försäljning testar de ofta sina produkter för säkerhet och tillförlitlighet. Denna process innebär vanligtvis att detektera och fixa fel och göra förbättringar vid behov. I datorbranschen kan förprovning utföras på båda hårdvara och programvara.
Datorvarutillverkare testar ofta sina produkter noggrant innan de distribueras till allmänheten. Till exempel, a hårddisk kan testas i extremt varma och kalla temperaturer för att bestämma vilken hårddisk som är säker. En chiptillverkare kan testa en CPU under en maximal bearbetningsbelastning under en längre tid för att säkerställa att den inte överhettas. Hårddiskar, processorer och ram testas med avseende på tillförlitlighet, eftersom små fel kan orsaka stora problem. Moderna datorer kan utföra miljarder beräkningar per sekund, så även en felberäkning per miljard anses vara mycket opålitlig.
Programvara förprovas också innan den görs tillgänglig för försäljning. Mängden förprovning bestäms i allmänhet av programmets storlek och komplexitet. Ursprungligen görs förprovning av programvaruutvecklingsteamet, som initialt fel är utarbetade. Sedan kan programvaran gå igenom en "alfa" -fas, där utvecklarna och eventuellt andra användare testar programvaran. När programmet närmar sig slutförandet kan det gå igenom en "beta" -fas, där ytterligare användare kan testa programvaran och ge feedback till utvecklarna. Denna programvara kallas beta programvara och kan distribueras till en utvald grupp användare eller allmänheten. När beta-fasen är klar är programvaran redo att säljas.