Hem : Programvaruvillkor : Maskdefinition

Worm

Mask har två mycket olika definitioner. Den ena hänvisar till ett datavirus och den andra är en optisk lagringsteknik:

1) En typ av datavirus

Precis som vanliga maskar tunnel genom smuts och jord, datormaskar tunnel genom datorns minne och hårddisk. En datormask är en typ av virus som replikerar sig själv, men inte ändrar några filer på din maskin. Men maskar kan fortfarande orsaka förödelse genom att multiplicera så många gånger att de tar upp hela datorns tillgängliga minne eller hårddiskutrymme. Om en mask förbrukar ditt minne kommer din dator att köra mycket långsamt och eventuellt till och med krascha. Om masken påverkar hårddiskutrymmet tar det lång tid att komma åt filer på din dator och du kommer inte att kunna spara eller skapa nya filer förrän masken har utrotats.

Maskar är svåra att upptäcka eftersom de vanligtvis är osynliga filer. De går ofta obemärkt förbi tills din dator börjar sakta ner eller börjar få andra problem. Till skillnad från virus och trojan hästar, maskar kan replikera sig själva och resa mellan system utan någon åtgärd från användaren. Av dessa skäl är det bra att ha ett antivirusprogram installerat på ditt system som kan upptäcka och ta bort maskar innan de har en chans att replikera eller sprida sig till andra datorer. Säkerhetsuppdateringar som Windows Update korrigerar också säkerhetshål som gör att maskar kan infektera din dator. Så håll dina säkerhetsuppdateringar och virusdefinitioner uppdaterade och du borde kunna hålla din dator maskfri.

2) En optisk lagringsteknik

WORM kan också betyda "Skriv en gång, läs många." Det är en optisk lagring teknik som gör att en skiva bara kan skrivas en gång men läs ett obegränsat antal gånger. WORM-enheter introducerades på 1970-talet och fick popularitet som ett sätt att arkivera data. Lagringskapaciteten för WORM-skivor började runt 140 MB, men ökade till mer än 3.0 GB under de senaste decennierna. Ändå har WORM-tekniken inget standardformat, så WORM-skivor är bara kompatibla med de enheter som skrev dem. Denna begränsning har hållit WORM-utrustning relativt dyr och har hindrat tekniken från att få bred acceptans.

Idag är de flesta optiska enheter baserade på antingen CD-R- eller DVD-R-teknik. Till skillnad från WORM-skivor kan CD-R och DVD-R normalt läsas av vilken CD- eller DVD-enhet som helst, oavsett tillverkare. På grund av deras förbättrade kompatibilitet och lägre kostnader har skrivbara CD-skivor och DVD-skivor ersatt WORM-media.

TechLib - Tech Lib Computer Dictionary

Denna sida innehåller en teknisk definition av mask. Det förklarar i dataterminologi vad Worm betyder och är ett av många programvaruuttryck i TechLib-ordlistan.

Alla definitioner på TechLib-webbplatsen är skrivna för att vara tekniskt korrekta men också lätta att förstå. Om du tycker att denna maskdefinition är till hjälp kan du referera till den med citatlänkarna ovan.