virtualisering
Virtualisering kan referera till en mängd olika datakoncept, men det hänvisar vanligtvis till att köra flera operativsystem på en enda maskin. Medan de flesta datorer bara har ett operativsystem installerat, tillåter virtualiseringsprogramvara att en dator kan köra flera operativsystem samtidigt.
Till exempel kan en fönster dator med VMware Workstation installerad kan köras Linux inom Windows-gränssnittet. På samma sätt har en Macintosh datorn kan använda Parallels Desktop för att köra Windows i Mac OS X-gränssnittet. När ett annat operativsystem (OS) körs ovanpå huvudsystemet kallas det en "virtuell maskin". Detta beror på att det fungerar som en typisk dator men faktiskt körs ovanpå ett annat operativsystem.
Virtualiseringsprogramvara fungerar som ett lager mellan datorns primära operativsystem och det virtuella operativsystemet. Det tillåter det virtuella systemet att komma åt datorns hårdvara, till exempel ram, CPUoch grafikkort, precis som det primära operativsystemet. Detta är annorlunda än tävlan, som faktiskt översätter varje kommando till en form som systemets processor kan förstå. Eftersom Macintosh- och Windows-datorer nu båda använder "x86" -processorarkitekturen, är det möjligt att köra båda operativsystemen på samma maskin via virtualisering, snarare än emulering.
En annan typ av virtualisering handlar om att ansluta till ett fjärrdatorsystem och kontrollera det från din dator. Detta kallas vanligtvis fjärråtkomst.