Hem : Programvaruvillkor : Definition av Zero Day Exploit

Zero Day Exploit

En zero day exploit är en skadlig datorattack som utnyttjar ett säkerhetshål innan sårbarheten är känd. Detta innebär att säkerhetsfrågan görs känd samma dag som datorattacken släpptes. Med andra ord har programutvecklaren noll dagar på sig att förbereda sig för säkerhetsöverträdelsen och måste arbeta så snabbt som möjligt för att utveckla en patch eller uppdatering som löser problemet.

Noll dag utnyttjande kan innebära virus, trojanska hästar, maskar eller annan skadlig kod som kan köras i ett program. Medan de flesta program inte tillåter att obehörig kod körs, hackare kan ibland skapa filer som får ett program att utföra funktioner oavsiktligt av utvecklaren. Program som webbläsare och mediaspelare är ofta riktade av hackare eftersom de kan ta emot filer från Internet och ha tillgång till systemfunktioner.

Medan de flesta nolldagars exploateringar inte kan orsaka allvarliga skador på ditt system, kan vissa kanske skada eller radera filer. Eftersom säkerhetshålet görs känt samma dag som attacken släpps är det svårt att förhindra noll dagars utnyttjande, även om du har antivirusprogram installerat på din dator. Därför är det alltid bra att hålla en säkerhetskopia av dina data på ett säkert ställe så att ingen hackarattack kan leda till att du förlorar dina data.

TechLib - Tech Lib Computer Dictionary

Denna sida innehåller en teknisk definition av Zero Day Exploit. Det förklarar i dataterminologi vad Zero Day Exploit betyder och är ett av många programvaruuttryck i TechLib-ordboken.

Alla definitioner på TechLib-webbplatsen är skrivna för att vara tekniskt korrekta men också lätta att förstå. Om du tycker att denna Zero Day Exploit-definition är till hjälp kan du referera till den med citatlänkarna ovan.