Hem : Programvaruvillkor : Definition av flik

Fliken

I databehandling har "tab" två olika betydelser. Det kan hänvisa till 1) en nyckel på tangentbord eller 2) ett dokumenthuvud inuti a fönster.

1. Tab-tangent

Tab-tangenten finns på vänster sida av tangentbordet bredvid Q och matar in tabbteckenet (ASCII kod: 9) när du trycker på den. Om du skriver in en ordbehandlaregenom att trycka på Tab flyttas markören till nästa "tabstopp". Flikstopp är fasta horisontella avstånd som vanligtvis är fyra till åtta mellanslag. Att trycka på Tab i början av en rad kan användas för att dra in text, till exempel början av ett stycke i ett textdokument eller en rad med källkod i ett program. Att trycka på fliken mellan textblock kan användas för att horisontellt justera ord i flera rader.

Tab-tangenten används också för att markera eller "fokusera" olika fält i ett formulär. När du fyller i ett formulär i a programvara program eller hemsidakan du trycka på Tab för att hoppa till nästa fält. Du kan till exempel ange ditt förnamn i fältet "Förnamn" och sedan trycka på Tab för att markera fältet "Efternamn". Detta kallas "flikar" genom fälten och låter dig snabbt fylla i formulär utan att använda en mus. Om du behöver gå bakåt markerar du normalt föregående fält genom att trycka på Skift + Tab.

2. Fönsterflik

En fönsterflik är en användargränssnitt element som låter dig navigera mellan flera dokument i ett enda fönster. Istället för en singel namnlisten, kan ett flikfönster innehålla flera flikar längst upp. Genom att klicka på en av flikarna visas innehållet i motsvarande dokument.

Flikar har blivit ett vanligt inslag i webbläsare eftersom de gör det möjligt att ha flera webbsidor öppna utan att röra din skärm. Det flikiga dokumentgränssnittet (TDI) har också blivit standard i andra program som Adobe Photoshop och OS X Finder. Medan flikfönster skapar ett renare utseende är nackdelen att du bara kan visa innehållet på en flik åt gången. Därför låter vissa program dig klicka och Dra en flik för att skapa ett nytt fönster från fliken.

https://TechLib.com/definition/tab

TechLib - Tech Lib Computer Dictionary

Denna sida innehåller en teknisk definition av Tab. Det förklarar i dataterminologi vad Tab betyder och är ett av många programvaruuttryck i TechLib-ordlistan.

Alla definitioner på TechLib-webbplatsen är skrivna för att vara tekniskt korrekta men också lätta att förstå. Om du tycker att den här flikdefinitionen är till hjälp kan du referera till den med citatlänkarna ovan.