Kommandoradsgränssnitt
Ett kommandoradsgränssnitt (eller CLI) är ett textbaserat gränssnitt används för att ange kommandon. I de tidiga dagarna av datorer, före mus, det var det vanliga sättet att interagera med en dator. Medan grafiskt användargränssnitt (GUI) har till stor del ersatt CLI: er, de ingår fortfarande i flera stora operativsystem, som Windows och OS X.
Det finns många olika typer av kommandoradsgränssnitt, men de två mest populära är DOS (för Windows) och bash skal (för Linux och OS X). Varje CLI använder sitt eget kommando syntax, men de fungerar alla på ett liknande sätt. Till exempel har varje CLI en kommandotolken, som visas när gränssnittet är redo att acceptera ett kommando. När du skriver ett kommando visas det bredvid kommandotolken, och när du trycker på Enter körs kommandot.
Nedan följer några exempel på kommandotolkningar för olika kommandoradsgränssnitt, med rotmapp som aktuell katalog.
- fönster (DOS): C: />
- OS X (bash skal): My-iMac: / me $
- Linux (bash skal): [root @ myserver /] #
Det vanliga sättet att byta katalog i de flesta CLI är att använda kommandot cd, följt av katalogvägen. Om du använder Windows kan du skriva cd C: / Användare för att komma åt Användarmappen. Om du använder OS X kan du skriva cd / Volymer / SSD / Användare (förutsatt att enhetsnamnet är "SSD"). Några andra kommandon är identiska mellan DOS och bash-skalet, men varje CLI stöder också många olika kommandon. Om du till exempel vill lista innehållet i den aktuella katalogen skriver du dir i DOS och ls i bash skal.
De flesta föredrar ett standard grafiskt användargränssnitt framför en kommandorad. Men vissa operationer kan faktiskt genomföras snabbare med ett tangentbord istället för en mus. Därför används CLI ofta av nät administratörer och webmasters för vanliga uppgifter som att överföra filer och kontrollera serverstatus.
OBS: Ett kommandoradsgränssnitt kallas ibland för a trösta or terminala fönster. OS X innehåller ett verktyg som heter "Terminal" som fungerar som CLI för OS X.