GPIO
Står för "Input / Output för allmänt ändamål." GPIO är en typ av stift som finns på en integrerad krets som inte har någon specifik funktion. Medan de flesta stift har ett dedikerat syfte, som att skicka en signal till en viss komponent, är funktionen för en GPIO-stift anpassningsbar och kan styras av programvara.
Inte alla flis har GPIO-stift, men de finns ofta på multifunktionschips, som de som används i strömhanterare och ljud- / grafikkort. De används också av system-on-chip (SOC) kretsar, som inkluderar en Processorn, minneoch extern gränssnitt allt på ett enda chip. GPIO-stift gör att dessa marker kan konfigureras för olika ändamål och fungerar med flera typer av komponenter.
En populär enhet som använder GPIO-stift är Raspberry Pi, en dator med en kortkort designad för hobbyister och utbildningsändamål. Den innehåller en rad GPIO-stift längs kanten på kortet som ger gränssnittet mellan Raspberry Pi och andra komponenter. Dessa stift fungerar som brytare som produktion 3.3 volt när den är inställd på HÖG och ingen spänning när den är inställd på LÅG. Du kan ansluta en enhet till specifika GPIO-stift och styra den med en programvara program. Du kan till exempel ansluta en LED till en GPIO och en jordnål på en Raspberry Pi. Om ett program säger till GPIO-stiftet att sätta på, tänds lysdioden.
De flesta datoranvändare stöter inte på GPIO-stift och behöver inte oroa sig för att konfigurera dem. Men om du är en hobbyist eller datorprogrammerare kan det vara till hjälp att lära sig vilka marker som har GPIO-stift och hur man använder dem.