Hem : Internetvillkor : ASP-definition

ASP

ASP har två olika betydelser i IT world: 1) Application Service Provider och 2) Active Server Page.

1) Application Service Provider

En leverantör av applikationstjänster är ett företag eller en organisation som tillhandahåller programvara tillämpningar till kunder över Internet. Dessa internetbaserade applikationer är också kända som "programvara som en tjänst" (SaaS) och görs ofta tillgängliga på abonnemangsbasis. Detta innebär att ASP-kunder ofta betalar en månadsavgift för att använda programvaran snarare än att köpa en traditionell programvarulicens. Vissa SaaS-applikationer kan nås via a webbläsare, medan andra arbetar över ett skyddat skydd port.

2) Aktiv serversida

En aktiv serversida, vanligtvis kallad "ASP-sida", är en webbsida som kan innehålla skript såväl som standard html. Skripten behandlas av en ASP tolkwebbserver varje gång sidan besöks av en besökare. Eftersom innehållet på en ASP-sida kan genereras direkt, används ofta ASP-sidor för att skapa dynamiska webbplatser.

ASP liknar andra skriptplattformar, som PHP och JSP, men stöder flera programmeringsspråk. Medan standardspråket för ASP är VBScript, kan ASP-sidor också innehålla andra programmeringsspråk, till exempel C # och JavaScript. Alternativa språk måste dock definieras före skriptkoden med följande deklaration:

<%@ Page Language="C#"%>

ASP-sidor är en del av ASP.NET ramverk för webbapplikationer utvecklat av Microsoft. Därför finns ASP-sidor oftast på Windows-baserade webbservrar som kör Microsoft Internet Information Services eller IIS. Du kan se om du öppnar en ASP-sida i din webbläsare om URL har suffixet ".asp" eller ".aspx".

Filändelser: .ASP, .ASPX

TechLib - Tech Lib Computer Dictionary

Denna sida innehåller en teknisk definition av ASP. Det förklarar i dataterminologi vad ASP betyder och är ett av många Internettermer i TechLib-ordlistan.

Alla definitioner på TechLib-webbplatsen är skrivna för att vara tekniskt korrekta men också lätta att förstå. Om du tycker att denna ASP-definition är till hjälp kan du referera till den med citatlänkarna ovan.