Hem : Hårdvaruvillkor : DVD-definition

dvd

Står för "Digital mångsidig skiva." En DVD är en typ av optiska medier används för lagring digital data. Den har samma storlek som en CD, men har en större lagringskapacitet. Vissa DVD-skivor är formaterade speciellt för videouppspelning, medan andra kan innehålla olika typer av datum, Såsom programvara program och datafiler.

Originalet "DVD-Video" formatet standardiserades 1995 av konsortiet av elektronikföretag, inklusive Sony, Panasonic, Toshiba och Philips. Det gav ett antal förbättringar över analoga VHS-band, inklusive video av högre kvalitet, bredbildsformat, anpassade menyer och kapitelmarkörer, som låter dig hoppa till olika sektioner i en video. DVD-skivor kan också ses upprepade gånger utan att kvaliteten på videon minskar och de behöver naturligtvis inte spolas upp igen. En vanlig video-DVD kan lagra 4.7 GB data, vilket räcker för att hålla mer än 2 timmars video i 720p upplösning, Med användning av MPEG-2 kompression.

DVD-skivor används också för att distribuera programvara program. Eftersom vissa tillämpningar och annan programvara (t.ex. ClipArt samlingar) är för stora för att passa på en enda 700 MB CD, DVD-skivor ger ett sätt att distribuera stora program på en enda skiva. Skrivbara DVD-skivor ger också ett sätt att lagra ett stort antal filer och backa upp data. De skrivbara DVD-formaten inkluderar DVD-R, DVD + R, DVD-RW, DVD + RWoch DVD-RAM. Medan de olika skrivbara DVD-formaten orsakade mycket förvirring och inkompatibilitetsproblem i början av 2000-talet, stöder nu de flesta DVD-enheter alla format förutom DVD-RAM.

En standard DVD kan rymma 4.7 GB data, men variationer i original DVD-format har större kapacitet. Till exempel kan en DVD-skiva med två lager (som har två datalager på en enda sida av skivan) lagra 8.5 GB data. En dubbelsidig DVD kan lagra 9.4 GB data (4.7 x 2). En dubbelsidig DVD med dubbla lager kan lagra 17.1 GB data. De större kapacitetsformaten stöds inte av de flesta fristående DVD-spelare, men de kan användas med många datorbaserade DVD-skivor enheter.

https://TechLib.com/definition/dvd

TechLib - Tech Lib Computer Dictionary

Denna sida innehåller en teknisk definition av DVD. Det förklarar i dataterminologi vad DVD betyder och är en av många hårdvarubegrepp i TechLib-ordlistan.

Alla definitioner på TechLib-webbplatsen är skrivna för att vara tekniskt korrekta men också lätta att förstå. Om du tycker att denna DVD-definition är till hjälp kan du referera till den med citatlänkarna ovan.