Hem : Filformat : Zip Definition

Zip

Zip är en vanlig typ av filkomprimering. "Zippa" en eller flera filer skapar en komprimerad Arkiv som tar mindre diskutrymme än den okomprimerade versionen. Det är användbart för backar filer och minska storleken på data som överförs via Internet.

Ett arkiv komprimerat med standard Zip-komprimering har en .ZIP filtillägg - till exempel Archive.zip. För att öppna fil eller filer i ett Zip-arkiv måste du först "packa upp" eller dekomprimera arkivet. Både fönster och MacOS inkluderar en inbyggd filkomprimering verktyg som kan packa upp zip-filer. Alternativt kan du använda en tredje part arkiveringsprogram, till exempel WinZip eller 7-Zip, för att dekomprimera en zip-fil.

Zip-kompressionsförhållande

Hur mycket en fil kan komprimeras beror på originaldata. Till exempel, a oformatterad text filen kan komprimeras mycket mer än en JPEG- bildfil, eftersom JPEG-data redan är komprimerade. Att zippa en textfil kan generera ett arkiv som bara är 25% av den ursprungliga filstorleken, medan en zippad JPEG-fil fortfarande kan vara 95% av sin ursprungliga storlek.

OBS: "Zip" hänvisar också till ett avtagbart lagringsenhet tillverkad av Iomega under 1990-talet och början av 2000-talet. Den ursprungliga Zip-enheten stödde 100 megabyte flyttbara Zip-skivor - betydligt mer än 1.44 MB diskett alternativ. Senare modeller stödde 250 och 750 MB diskar. Populariteten för Zip-skivor bleknade som hårddisk kostnader minskade och bärbar lagringskapacitet flash-enheter ökat.

Filändelser: .ZIP, .ZIPX

TechLib - Tech Lib Computer Dictionary

Denna sida innehåller en teknisk definition av Zip. Det förklarar i dataterminologi vad Zip betyder och är ett av många filformattermer i TechLib-ordlistan.

Alla definitioner på TechLib-webbplatsen är skrivna för att vara tekniskt korrekta men också lätta att förstå. Om du tycker att denna Zip-definition är till hjälp kan du referera till den med citatlänkarna ovan.