Hem : Programvaruvillkor : Anti-Aliasing Definition

Kantutjämning

Bildutjämning är utjämning av kanter och färger i digital bilder och typsnitt. Det får kanterna att se mindre ojämna ut och hjälper till att blanda färger på ett naturligt sätt.

För att förstå anti-aliasing är det viktigt att först förstå vad aliasing är. Bildaliasering är den "ojämna kanten" -effekten som orsakas av att böjda och diagonala former mappas på kvadrat pixlar. Horisontella och vertikala linjer kan mappas perfekt på kvadratiska pixlar, men vinklade och böjda linjer måste uppskattas. Om pixlar längs kanten antingen är på eller av blir resultatet en ojämn kant, även kallad "trappsteg" eller aliasing.

Anti-aliasing utjämnar kanterna genom att uppskatta färgerna längs varje kant. Istället för att pixlar är på eller av är de någonstans däremellan. Till exempel kan en svart diagonal linje mot en vit bakgrund vara nyanser av ljus och mörkgrå istället för svartvitt. En blå cirkel på en gul bakgrund kan ha nyanser av blått, gult och grönt längs kanterna istället för fast blått och gult.

Målet med en aliasing algoritm är att få en digital bild att se naturlig ut när den ses från ett normalt betraktningsavstånd. När du zoomat in kan anti-aliasade bilder och text verka suddiga på grund av de uppskattade pixlarna.

Aliasing är mest märkbar på skärmar med låg DPI (prickar per tum). Moderna HiDPI-skärmar har ett tätare rutnät av pixlar som kan representera kanter mer exakt. Men även HiDPI-skärmar drar fortfarande nytta av aliasing.

OBS: Anti-aliasing i digitalt ljud är att ta bort oönskade frekvenser från samplade ljud.

TechLib - Tech Lib Computer Dictionary

Denna sida innehåller en teknisk definition av Anti-Aliasing. Det förklarar i dataterminologi vad Anti-Aliasing betyder och är ett av många programvaruuttryck i TechLib-ordlistan.

Alla definitioner på TechLib-webbplatsen är skrivna för att vara tekniskt korrekta men också lätta att förstå. Om du tycker att denna Anti-Aliasing-definition är till hjälp kan du referera till den med citatlänkarna ovan.