Hem : Tekniska termer : Definition av partition

Dela

En partition är en del av en lagringsenhet, så som en hårddisk or SSD-enhet. Det behandlas av operativsystemet som en separat logisk volym, vilket gör att den fungerar som en separat fysisk enhet.

En lagringsenhet kan vara formaterade med en eller flera partitioner. Några operativsystem, Såsom fönster och Linux kräver flera partitioner, medan andra gillar MacOS kan bara kräva en. Windows lagrar systemfiler i en "Systempartition" och användardatafiler i datapartition. Vissa Windows-enheter kan också innehålla en "Recovery Partition", som lagrar filer som används av Windows Recovery Environment (WinRE). Denna partition används för att reparera problem som hindrar operativsystemet från uppstart.

När du formaterar en lagringsenhet med en disk verktyg, kan du antingen använda standardpartitionsschemat eller skapa en anpassad. Du kan till exempel formatera en 2 TB hårddisk med tre partitioner - en 300 GB-partition som används för startdisken, en 700 GB-partition för ditt fotobibliotek och en ungefär 1 TB-partition för resten av dina data. Dessa partitioner visas var och en som separata volymer på din dator trots att de alla finns på en fysisk disk. Du kan montera och avmontera alla partitioner förutom startdisken.

Varför partitionera en disk?

Partitionering av en skiva kan göra det enklare att organisera filer, till exempel video- och fotobibliotek, särskilt om du har en stor hårddisk. Att skapa en separat partition för dina systemfiler (startdisken) kan också hjälpa till att skydda systemdata från korruption eftersom varje partition har sin egen filsystem. Under många år var det tillrådligt att partitionera hårddiskar för att minska minimivärdet sektorstorlek och öka prestanda. Men med moderna filsystem och snabbare hårddiskar och SSD: er har inte längre samma fördel att skapa flera partitioner.

Äldre operativsystem tillät dig bara att partitionera en disk under formaterings- eller omformateringsprocessen. Detta innebar att du måste formatera om en hårddisk (och radera all din data) för att ändra partitionsschemat. Med moderna operativsystem och diskverktyg kan du nu ändra storlek på partitioner och skapa nya partitioner eller volymer direkt. Till exempel Apples tilldelade skyddsfaktorer filsystemet stöder storlek på partitioner och skapar nya volymer utan att formatera om.

TechLib - Tech Lib Computer Dictionary

Denna sida innehåller en teknisk definition av partition. Det förklarar i dataterminologi vad Partition betyder och är ett av många tekniska termer i TechLib-ordlistan.

Alla definitioner på TechLib-webbplatsen är skrivna för att vara tekniskt korrekta men också lätta att förstå. Om du tycker att denna partitionsdefinition är till hjälp kan du referera till den med citatlänkarna ovan.