Hem : Programvaruvillkor : Definition av egen programvara

Egen programvara

Proprietary är ett adjektiv som beskriver något som ägs av ett specifikt företag eller enskild person. I datavärlden används ofta proprietär för att beskriva programvara det är inte öppen källkod eller fritt licensierat. Exempel inkluderar operativsystem, mjukvara programoch filformat.

1. Operativsystem

Egna operativsystem kan inte ändras av användare eller andra företag. Till exempel, fönster och OS X är båda proprietära operativsystem. Fönstren källkod ägs av Microsoft och OS X-källkoden ägs av Apple. Andra företag kan skapa program som körs på dessa operativsystem, men de kan inte ändra operativsystemet i sig. Linux och Android är inte egna, varför det finns många olika versioner av dessa operativsystem.

2. Programvaruprogram

Egna program är tillämpningar där alla rättigheter behålls av utvecklaren eller utgivaren. De är vanligtvis slutna källor, vilket innebär att utvecklaren inte tillhandahåller källkoden till någon utanför företaget. Egna program är licensierade till slutanvändare under specifika termer definierade av utvecklaren eller utgivaren. Dessa villkor begränsar ofta användningen, distributionen och modifieringen av programvaran. Mest kommersiell programvara är proprietär eftersom det ger utvecklaren en konkurrensfördel.

3. Filformat

Några filtyper sparas i ett eget filformat som bara kan kännas igen av ett specifikt program. Dessa filtyper skapas vanligtvis av egna program och sparas vanligtvis i en binär (snarare än ett textbaserat) format. Genom att lagra data i ett eget format kan utvecklare se till att filer som skapas med deras programvara inte kan öppnas med andra program. Egna filtyper som sparas av program kallas också inbyggda filer.

TechLib - Tech Lib Computer Dictionary

Denna sida innehåller en teknisk definition av egen programvara. Det förklarar i dataterminologi vad Proprietär programvara betyder och är ett av många programvaruuttryck i TechLib-ordlistan.

Alla definitioner på TechLib-webbplatsen är skrivna för att vara tekniskt korrekta men också lätta att förstå. Om du tycker att denna proprietära programvarudefinition är till hjälp kan du referera till den med citatlänkarna ovan.