Hem : Programvaruvillkor : Definition av bildskalning

Bildskalning

Bildskalning är processen för att ändra storlek på a digital bild. Om du skalar ner en bild blir den mindre medan en uppgradering av en bild blir större. Både rastergrafik och vektorgrafik kan skalas, men de ger olika resultat.

Rasterbildskalning

En rastergrafik är en bitmapp bild som består av individ pixlar. Exempel inkluderar JPEG- och PNG filer. Processen för skalning av rastergrafik kallas också "återsampling", där pixlar mappas till ett nytt rutnät, som kan vara mindre eller större än originalet matris.

Om du skalar ner en rastergrafik kan det leda till att bildkvaliteten minskar något eftersom pixlarna pressas in i ett mindre rutnät. Färger måste blandas och kanterna slätas ofta ut med en process som kallas kantutjämning. En bra bildskalning algoritm eller "scaler" behåller det mesta av bilddetaljen när du skalar ner en bild. Ju längre en bild nedskalas desto mindre detalj kan bibehållas.

Att skala upp en rastergrafik minskar också bildkvaliteten. Vanligtvis ökar storleken på en digital bild att den ser suddig ut. Ju större bilden skalas, desto mer otydlig kommer den att visas. Anti-aliasing kan användas för att jämna ut kanterna, men en uppskalad bild ser inte lika tydlig ut som originalbilden.

Vektorbildskalning

Vektorgrafik, till exempel en .SVG or .AI filen består av punkter och linjer, även kallade banor. Dessa vägar kan skalas upp eller ner utan kvalitetsförlust. I stället för att mappa pixlar till ett annat rutnät, flyttar vektorbildskalning helt enkelt punkterna i bilden.

Eftersom vektorgrafik inte definieras av pixlar verkar de skarpa i både små och stora storlekar. Av denna anledning företagslogotyper och applikation ikoner är ofta utformade som vektorgrafik. När den publiceras i en programvara ansökan eller webbplats kan bilderna skalas till en viss storlek och sedan sparas som en rastergrafik.

OBS: "Videouppskalning" är processen för att skala video för en skärm med högre upplösning. Målet är att få en video med lägre upplösning att se skarp ut på en högre upplösning. Till exempel kan en HD-video uppskalas till 4K. En bra uppskalningsalgoritm kommer att hålla så mycket detaljer som möjligt vid högre upplösning, men kan inte få videon att se så skarp ut som en video som ursprungligen spelades in i 4K.

TechLib - Tech Lib Computer Dictionary

Denna sida innehåller en teknisk definition av bildskalning. Det förklarar i dataterminologi vad bildskalning betyder och är ett av många programvaruuttryck i TechLib-ordlistan.

Alla definitioner på TechLib-webbplatsen är skrivna för att vara tekniskt korrekta men också lätta att förstå. Om du tycker att denna bildskalningsdefinition är till hjälp kan du referera till den med citatlänkarna ovan.