Vad är skillnaden mellan ett 32-bitars och 64-bitars system?

A: Termerna "32-bitars" och "64-bitars" ses ofta i Systemkrav och annan teknisk litteratur, men få människor vet faktiskt vad dessa termer betyder. Hänvisar de till hårdvara eller programvara specifikationer? Vad gör ett system till 64-bitars och vad är skillnaden mellan en 64-bitars dator och en 32-bitarsmodell? I de flesta fall behöver du helt enkelt veta om din operativsystem är 32-bitars eller 64-bitars för att köra ett visst program. Men när du bestämmer vilken programvara som ska installeras på din dator är det bra att förstå vad termerna egentligen betyder.

Hårdvara

32-bitars och 64-bitars används ofta för att beskriva processor arkitektur eller design. En 32-bitars processor innehåller en 32-bitars registrera, som kan lagra 232 eller 4,294,967,296 64 64 2 värden. En XNUMX-bitars processor innehåller ett XNUMX-bitarsregister som kan lagra XNUMX64 eller 18,446,744,073,709,551,616 värden. Därför är ett 64-bitarsregister inte dubbelt så stort som ett 32-bitarsregister utan är 4,294,967,296 XNUMX XNUMX XNUMX gånger större. Det är en stor skillnad, men hur påverkar det datorprestanda?

CPU-registret lagras minne adresser, vilket är hur processorn kommer åt datum från ram. Ett bitars i registret kan referera till en individ bitgrupp i minnet, så ett 32-bitars system kan adressera högst 4 gigabyte (4,294,967,296 3.5 XNUMX XNUMX byte) RAM. Den faktiska gränsen är ofta mindre - cirka XNUMX gigabyte - eftersom en del av registret används för att lagra andra tillfälliga värden förutom minnesadresser.

Ett 64-bitarsregister kan teoretiskt referera till 18,446,744,073,709,551,616 byte eller 17,179,869,184 gigabyte (16 exabyte) minne. Detta är flera miljoner gånger mer än ett genomsnitt arbetsstation skulle behöva komma åt. Vad som är viktigt är att en 64-bitars dator (vilket innebär att den har en 64-bitars processor) har åtkomst till mer än 4 GB RAM. Om en dator har 16 GB RAM är det bättre att ha en 64-bitars processor. Annars är åtminstone 12 GB av minnet oåtkomligt av CPU: n.

Medan 64 bitar är mycket mer lagring än vad moderna datorer kräver tar det bort alla flaskhalsar som är associerade med 32-bitars system. Till exempel körs 64-bitarssystem mer effektivt eftersom minnesblocken lättare fördelas. De stöder också 64-bitarsinstruktioner och har 64-bitars datavägar, vilket gör det möjligt för dem att bearbeta mer data samtidigt än 32-bitars system kan.

Programvara

Så hur påverkar 32-bitars eller 64-bitars hårdvara programvaran? Generellt sett 32-bitars program kan köras på ett 64-bitars system, men 64-bitarsprogram körs inte på ett 32-bitars system. Detta beror på 64-bitars tillämpningar inkludera 64-bitars instruktioner som inte känns igen av en 32-bitars processor.

För att kunna köra ett 64-bitarsprogram måste ditt operativsystem vara 64-bitars. Runt 2008, 64-bitarsversioner av fönster och OS X blev standard, även om 32-bitarsversioner fortfarande fanns tillgängliga. Därför, om du köpte din dator 2009 eller senare, är det stor chans att du kör ett 64-bitars operativsystem. I Windows kan du kontrollera din OS-version genom att högerklicka Min dator, välja Egenskaper och klicka på System för att visa systemtypen. Om du har en Mac och du kör OS X 10.7 eller senare är ditt OS 64-bitars.

Medan det är möjligt att installera ett 32-bitars operativsystem på ett 64-bitars system är det bäst att installera en 64-bitars version om möjligt. Med 64-bitars operativsystem kan din dator få åtkomst till mer RAM, köra applikationer mer effektivt och i de flesta fall köra både 32-bitars och 64-bitars program.

Undantag från denna regel inkluderar system verktyg och antivirus program som är skrivna specifikt för ett 32- eller 64-bitars operativsystem. I dessa fall måste du installera den version av programvaran som motsvarar ditt operativsystem (vilket kan skilja sig från din hårdvara). Dessutom, enhetsdrivrutiner skrivs ofta för specifika operativsystem, så det är viktigt att installera 32-bitars drivrutiner om du kör ett 32-bitars OS och 64-bitars drivrutiner om ditt operativsystem är 64-bitars.

Sammanfattning

Förhoppningsvis har ovanstående förklaring gett dig en bättre förståelse för vad 32-bitars och 64-bitars betyder med hänvisning till hårdvara och programvara. Om du installerar ett operativsystem är det viktigt att veta vilken typ av processor din dator har så att du kan installera rätt. Om du installerar programvara är det viktigt att veta vilken typ av operativsystem din dator kör, så att du kan installera rätt version.

De flesta datorer idag är 64-bitars. Men om du har en 32-bitars dator har du inget annat val än att installera ett 32-bitars operativsystem. Om du har ett 64-bitars system men har vissa uppdragskritiska kringutrustning som inte har 64-bitars drivrutiner, kan det vara det bästa alternativet att installera ett 32-bitars OS. I alla andra fall är det bäst att köpa 64-bitars hårdvara, installera ett 64-bitars operativsystem och köra 64-bitars applikationer. Denna kombination ger bästa möjliga prestanda.